Otse põhisisu juurde

Ülevaade nahahooldusvahendite tüüpidest, kreemide koostisest ja valmistamisest.


Leotisõlid
On valmistatud taimede, õite, õie kroonlehtede leotamise teel mingit tüüpi taimses õlis. Siia kategooriasse kuuluvad ka infusioonõlid. Infusioonõli tooraine on sama, kuid valmistamisel kuumutatakse segu, erinevalt leotisõlist, mis valmib toatemperatuuril.
 

Tinktuurid
On taimede, õite, õie kroonlehtede alkoholitõmmised. Peamiselt kasutatakse etanooli. Viin sobib hästi lehe, õie või muu õhulisest taimeosast tinktuuri valmistamiseks, kuid näiteks saialilletõmmise valmistamiseks on vaja 96% piiritust.
 

Geelid
On veel põhinevad pooltahked, läbipaistvad, poolläbipaistvad või valged nahahooldustooted. Geel koosneb veest, paksendajast (näiteks tselluloos) ja lisanditest, mis annavad talle kas niisutava, raviva või muu soovitud omaduse.
 
Kuna geelid suudavad siduda kuni 5% eeterlikke või rasvõlisid, on nad head kasutamiseks olukorras, kus õlidel ja rasvadel baseeruvad tooted ei ole sobivad.Geeli liigne, pidev kasutamine võib hakata nahka pikapeale kuivatama.
 

Salvid, balsamid
On pooltahked nahamäärded, mis sisaldavad peamiselt rasvu. Tegemist on õlide ja tahkete rasvade/vahade seguga. Näiteks mingi taimne rasv- või leotisõli kombinatsioonis mesilasvahaga. Lisandid annavad soovitava omaduse.
 
Balsamis on ülekaalus tahked rasvad/vahad. Vesi kas puudub või on olemas väga väikesel määral.
 
Salvid/balsamid tekitavad nahale pehmendava, kaitsva või raviva kelme, imendumine on aeglasem, kui näiteks kreemil või taimsel õlil.
 

Kreemid, losjoonid
Lihtsad kreemid ning losjoonid on läbipaistmatud tuunjad nahahooldusvahendid, mis sisaldavad õlisid (taimsed rasvõlid, leotisõlid), vett (näiteks destilleeritud vesi või taimetee) ja emulgaatorit. Olemuselt võib kreemid tinglikult jagada nn „õli vees“ tüüpi kreemideks, kus vee osakaal koostises on suurem ja nn „vesi õlis“ tüübiks, kus vee osakaal on väiksem. Esimest tüüpi kreemid on laialt levinud tänapäeval, teine tüüp oli populaarne „vanasti“. Muid kreemikomponente lisatakse kas värvuse, omapära, struktuuri, lõhna, raviomaduste jne saavutamiseks ja säilivusaja pikendamiseks. Losjoonid on kreemiga võrreldes voolavamad. Neid kasutatakse eelkõige naha niisutamiseks. Koostises on vähem õlisid ja emulgaatorit, rohkem vett. Imendumine kiirem võrreldes salvi või balsamiga.
 

Kreemikeemia alguseks väike tabel tänapäeva kreemide tüüpkoostistest, mis on heaks spikriks tulevikus enda kreemiretseptide väljamõtlemisel. Kellel selleks soovi on:
 
Kreemi komponent
Kreem kuivale nahale
Kreem normaalsele nahale
Kreem rasvasele nahale
Naha niisutaja
Losioon
Taimne rasvõli
22%
14%
11%
9%
8%
Taimevõi
3%
1%
0
0
0
Tsetüülalkohol
2%
2%
1,5%
2%
1%
Glütserüül stearaat
3%
3%
2%
2,5%
1%
Naatriumstearoüül-2-laktülaat
5%
4,5%
3,5%
4%
2,5%
Destilleeritud vesi
65%
75,5%
82%
82,5%
87,5%

Kreemi valmistamiseks vajalikud baasained
 
Eelistatud on taimset päritolu komponendid.
 

Rasv
Esinevad kahes vormis: tahked ja vedelad.
 
Vedelad rasvad on enamasti taimsed rasv- või leotisõlid. Kreemi tegemisel eelistatakse rafineeritud õlisid, sest nad on lõhnatud ja värvivaesed. Ühtlasi on rafineeritud õli säilivusaeg pikem võrreldes rafineerimata õliga. Nii pikeneb ka kreemi säilivusaeg.
 
Tahked rasvad on nii taimset (kookosrasv), loomset (mesilasvaha), mineraalset (parafiin) kui ka sünteetilist päritolu. Tahkete rasvade lisamine kreemi paksendab kreemi alust ja mõningal juhtul toimib kerge emulgaatorina.
 

Vesi
Vesi hüdrateerib nahka, seob vees lahustuvaid komponente ja aitab neil imenduda. Kui kreemi valmistamisel kasutada kraani- või pudelivett, tuleb vett keeta vähemalt 10 min. Vastasel juhul on kreemi säilivusaeg lühike või tuleb retsepti lisada säilitusaineid. Sarnane probleem võib tekkida taimetee või droogi kasutamisel osana vee mahuprotsendist retseptis. Soovitav on kasutada destilleeritud vett.
 

Emulgaatorid
Võimaldavad liita kreemi komponendid ühtlaseks massiks. Emulgaator on üks tähtsamaid kreemi osiseid. Lisaks oma peamisele ülesandele, hoida kreemi „koos“, on oluline tema mõju nahale. Õige, sobiva emulgaatori leidmiseks on tootjad kulutanud palju raha ja nende täpset koostist ei soovi keegi avaldada.
 
Emulgaatorid on nii looduslikku kui ka sünteetilist päritolu. Laias laastus jagunevad nad kaheks:
1.Õli vees tüüpi, mis seob õli veega. Näiteks on niisuguseks emulgaatoriks naatriumstearoüül-2-laktülaat, ohutu, kookosest ja palmiõlist sünteesitud aine.
2.Vesi õlis tüüpi, mis seob vee õliga. Näiteks glütserüülstearaat, ohutu, samuti sünteesitud kookosest ja palmirasvast.
 

Säilitusained
Säilivusaeg tekitab parajat peavalu igale kreemitootjatele. Vaatamata puhtusele tootmisprotsessis, jääb toode ikkagi vastuvõtlikuks bakteriaalsele või fungoossele saastatusele. Tänapäeval kasutavad mitmed suurtootjad erinevate säilitusainete segusid. Paraku paljud neist põhjustavad allergiat või muid nahaprobleeme. Alternatiiviks võib olla hea antimikroobse omadusega eeterliku(e) õli(de) kasutamine kreemi koostises nagu näiteks teepuuõli jm. Roosikreemi valmistamiseks aga eelnimetet variant muidugi ei sobi.
Mõnikord tõstetakse säilivusaja pikendamise eesmärgil kreemi happesust alla ph4 taseme, kuid see võib omakorda põhjustada kreemi lagunemist. Säilivust silmas pidades, on esmaseks tingimuseks nõude/seadmete puhtus ja steriilsus kreemi valmistamisel, mis aitab toote eluea pikendamisele väga palju kaasa. Kui säilitusaine on vajalik, võiks kaaluda naatriumbensoaadi või Euxyl K700 (kreemis 0,5-1,5%) kasutamist, mis pikendava kreemi säilivusaega 1,5-3 aastani.
 

Muud komponendid
Kreemi alusele lisatavad komponendid esteetilise, raviomaduse jm saavutamiseks:
Eeterlik õli.
Lõhnaaine, taimeektrakt
Vaik
Vitamiinid, mineraalid
Niisutajad
Looduslikud värvained
 

Kreemi valmistamine
Vajalikud järgmised ained:
Antud näite puhul glütserüülstearaat, tsetüülalkohol, taimne rasvõli(või õlide segu), taimne rasvvõi (näit kakaovõi), naatriumstearoüül-2-laktülaat, vesi, glütseriin, vitamiin E (tokoferool) ja soovitud lisandid (näit eeterlik õli, säilitusained jne).
 

Valmistamine
Mõõta järgmised ainekogused:
 
15g glütserüülstearaati, 10g tsetüülalkoholi, 5g taimset rasvvõid, 22,5g naatriumstearoüül-2-laktülaati, 70ml rasvõli (või õlide segu), 377,5ml destilleeritud vett, 15ml glütseriini, 10ml tokoferooli ja muid kreemi komponente, mida soovite lisada. Orienteeruv kreemi lõppkogus 500ml.
 

Kõigepealt teeme kreemi rasv- ja vesialuse. Rasvaluse valmistamiseks segada glütserüülstearaat, tsetüülalkohol, rasvvõi, ja õli puhtasse anumasse, millega saab edaspidi segu kuumutada. Vesialuse valmistamiseks segada naatriumstearoüül-2-laktülaat, destilleeritud vesi ja glütseriin puhtasse anumasse, millega saab samuti segu kuumutada.
 

Lisaks on vajalikud kaks termomeetrit mõõtepiirkonnaga 100 kraadi, soovitavalt mingi mikser.
 

Mõlemad kreemialused tuleb kuumutada üheaegselt ja segades temperatuurini 75-80 kraadi. Kreemialuste segamisel kasutada erinevaid segamisvahendeid. Anum kreemi rasvalusega asetada kuumutamiseks teise, parajal määral vett sisaldava anuma sisse, milles põhjas on rest või mingi põhjaga kokkupuutumist vältiv abivahend. Kui mõlemad kreemialused saavutavad nõutud temperatuuri, eemaldada anum vesialusega kütteplaadilt, rasvaluse anum veega tuleb jätta sooja (elektripliidi kasutamisel näiteks kõige madalamale temperatuuriastmele).
 

Seejärel valada rasvalus peenikese pideva joana vesialusesse, samal ajal segu pidevalt segades. Parema tulemuse annab mikseri (või vispli) kasutamine valamise ajal. Mikser võiks töötada keskmisel kiirusel. Segada nii kaua, kuni moodustub ühtlane mass.
 
Edasise segamise ajaks paigutada kokkuvalatud kreemisegu tagasi parajal määral veega täidetud anumasse, kus enne kuumutati rasvalust. Vesi peaks seal olema jätkuvalt soe. Jätkata segamist ligikaudu viis minutit.
 

Nüüd eemaldada kreemialus veenõust ja jahutada 40 kraadini. Ikka massi segades. Kontrollida temperatuuri täpsust termomeetriga! Mikseri kiirus võiks selles faasis olla reguleeritud kõige madalamale pöörete arvule.
 
Mida piiratum on segu kokkupuude õhuga, seda parem lõpptulemusele. Kreemi paksus sõltub sellest, mida kauem või intensiivsemalt kreemialust on segatud. Vajadusel eemaldada anuma seintelt paksemat kreemimassi.
 
Jahtumise kiirendamiseks võib nõu kreemialusega asetada jaheda (mitte jääkülma) veega täidetud anumasse.
 

Kui segu on saavutanud 40 kraadise temperatuuri, võib sinna lisada ükshaaval lisandeid (säilitusained, E-vitamiini (tokoferool), naha niisutajaid jne) katkestamata segamist. Kui lisandid on erineva paksusega, siis alustada paksematest.
 

Kui lisandid on kreemis, võib jahutamist kiirendada, näiteks jahutusanumas jääd kasutades. Temperatuuril 25 kraadi, saab kreemi lisada eeterlikke õlisid, ikka veel massi pidevalt segades.
 

Niikaua, kuni kreem on soe võib teda pakendada sobivasse pakendisse.
 

Kreemi retsepti komponente
 
võib muuta vastavalt oma soovile. Retsepti koostamisel on hea võtta aluseks 100ml või grammine kogus. Sel juhul on iga gr, ml on võrdne 1% kogusest. Tuleb hoolitseda, et ülalolevas tabelis antud komponentide protsentuaalne vahekord säiliks.
Naatriumstearoüül-2-laktülaadi kogus on enam vähem võrdne glütserüülstearaadi ja tsetüülalkoholi summaarse kogusega.
 
Rasvainete ja rasvlahustuvate komponentide summaarne kogus peab alati vastama tabelis antud kreemitüübi protsendile. Sama puudutab destilleeritud vee ja vees lahustuvate komponentide sisaldust. Näiteks normaalsele nahale mõeldud kreemi koostises on 75,5% vett. Kui kasutada kreemi valmistamisel taimedroogi 10%, siis saab vett lisada 65,5% jne. Retsepti koostamisel peab jälgima, et rasvade/õlide kogus ei ületaks 40%, vastasel korral kreem laguneb.
 
Kreemi teralisust võib põhjustada asjaolu, et rasvad rasvaluses ei olnud valmistamise käigus ära sulanud või muud kreemi komponendid ei olnud piisavalt lahustunud, segunenud (emulgaator, paksendaja). Kui kreem on liiga vedel, võivad põhjused olla järgmised:
Koostises on liiga vähe naatriumstearoüül-2-laktülaati või on ta halvasti vesialusesse segatud.
Rasvalus ja vesialus ei olnud kokkusegamisel saavutanuid nõutud temperatuuri.
Rasvalus segati liiga kiirest vesialusesse.
Kogemata segati kreemi vesialus rasvalusesse.
Alustesse segati valesid komponente.
Kreem jahutati maha liiga kiiresti.

Kui kreem tuleb välja liiga paks, siis võib põhjuseks olla:
Liigne hulk tahkeid rasvu retseptis.
Kreemi on segatud (mikserdatud) liialt innukalt või liiga kaua. Seda viga saab parandada, kui jahedat destilleeritud vett lisada jao kaupa kreemi, seda samal ajal madalal kiirusel mikserdades (segades).
 

Edu katsetamisel!
 
  

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Koduse kehakoorija valmistamise ABC

Kõik kehakoorijad sisaldavad kolme peakomponenti: koorija, baasõli ja eeterlik õli aroomi lisamiseks. Kehakoorija valmistamine ei olegi midagi keerulisemat kui nende kolme omavaheline kombineerimine. Isetehtud kehakoorijad on mõnusad igapäevasele duširutiinile aroomi ja hoolitsust lisamaks ning ka hea idee sõbrale külakostiks. Koorijaks sobivad kõige paremini sellised teralised toiduained, mis ka kergesti ära sulavad ega ummista torusid, nagu näiteks sool ja suhkur. Sool lõdvestab lihaseid ja eriti meresool sisaldab ka laias ulatuses mineraale ja on nahale leebe. Suhkur on natuke pehmema tekstuuriga kui sool ja eriti pruun suhkur annab koorijale hea aroomi. Purustatud kohvi lõhnab imeliselt ja ka ergutab. Kaerahelbed sobivad ka kõige õrnemale nahale ning pehmendavad ja niisutavad nahka. Kaerahelbeid on juba ammusest kasutatud kuiva ja sügeleva naha tervendamiseks. Veel võib proovida ka purustatud linaseemneid, riisikliisid, nisukliisid, purustatud pähkleid jne. Õrnema naha tekstuu...

Mõned isetehtud retseptid näole ja kätele

KAKAOVÕI KREEM KUIVALE NAHALE   Kreemis kasutatud kakaovõi on lõhnatu. Võib kasutada ka shokolaadilõhnalist kakaovõid, sellisel juhul on eeterlike õlide kasutamine kreemi lõhnastamiseks keerulisem. Kreem on vedel, kuid jahedas hoides võib pakseneda. Siis tuleb oodata, kuni ta saavutab toatemperatuuri või hoida kreemi enne kasutamist veidi soojas vees.   Komponendid 20g kakaovõid 18g seesamiõli 18g oliivõli 18g avokaadoõli 1 tilk salveiõli 2 tilka lavendliõli   1 tilk roosiõli 1 tilk geraaniumiõli   Asetada kakaovõi ja rasvõlid kuumakindlas anumas kuuma veega täidetud potti. Hetkel, kui kakaovõi on peaaegu sulanud, võtta anum kuumaveepotist välja ja oodata, kuni kakaovõi on täielikult veeldunud. Kogu eelnevat protsessi jooksul tuleb kreemi pidevalt segada. Kui kakaovõi on veeldunud ja segunenud rasvõlidega, lisada eeterlikud õlid ja veenduda, et nad on hästi segunenud Pakendada klaasanumasse.   SOE MEE JA SIDRUNI KOORIV KÄTEHOOLDUSVAHEND   ...